Starostlivosť o riasogule

Riasogule sa v poslednom čase stali veľmi obľúbenou súčasťou akvárií ale aj ako samostatná dekorácia v rôznych dizajnových nádobách.

Vedeli ste, že riasogula pochádza pôvodom z Japonska ?

Riasogule pochádzajú z dna Japonských riek a jazier. Nájdené však boli aj na Islande či v Škótsku. Vznikajú sa tak, že prúd vody v jazerách alebo riekach jemne posúva riasy ktoré tam prirodzene rastiú a kúsky rias gúľajúce sa po dne, sa postupne na seba nabaľujú a vytvoria pekný guľatý tvar, ktorý si potom riasogule držia.

Ako sa starať o riasogule ?

V domácom prostredí ich môžeme pestovať pri teplote od 10-28  °C. Vhodná je bežná odstáta vodovodná voda, ktorú môžeme upraviť napr. prípravkom na odstránenie chlóru a ťažkých kovov Tetra AquaSafe.
Je možné ich pestovať aj v prefiltrovanej vode alebo dažďovej.
Vodu im potom stačí vymeniť 1x za 14 dní. Ak však padá do nádoby náhodou prach, alebo je voda moc tvrdá tak výmena vody môže byť častejšia.

Odporúčame : ich pri výmene vody opláchnuť pod tečúcou vodou a jemne pomačkať aby sa z riasogule odplavili nahromadené nečistoty.

Pekný guľatý tvar dosiahneme ak ich pri každej výmene vody jemne pogúľame v dlaniach .

Riasogula nie je náročná na osvetlenie a preto je schopná fungovať aj bez osvetlenia na mieste kde dopadá denné svetlo.
Samozrejme pod umelým osvetlením vyzerá krajšie a aj rýchlejšie rastie.
Riasogule nie je potrebné prihnojhovať.

Ako sa riasogule rozmnožujú ?

Riasogule rastú pomaly a preto trvá dlhú chvíľu kým vidíte zväčšovanie objemu .
Ak je v akváriu alebo nádobe dostatočne silný prúd tak sa z riasogule oddelí malý kúsok z ktorého sa bude formovať nová guľa. Kedže ale v akváriu alebo nádobe nie je toľko miesta na gúľanie tak tvar novej oddelenej riasogule bude nepravidelný.

Riasogule sú vhodné do každého akvária a nie sú nebezpečné pre žiadnych živočíchov.
Dokonca ich veľmi obľubujú sladkovodné krevety ako podklad pre svoje skúmanie prostredia .
Pri kŕmení rýb sa často v jemných chĺpkoch zachytávajú časti krmiva pre akváriové ryby a sladkovodné krevety ich potom usilovne hľadajú  a následne konzumujú.

V okrasných nádobách ich je možné kombinovať s rôznymi prírodnými kamienkami alebo aj farebnými. Fantázii sa medze nekladú.

Riasogule v prípade zájmu vieme poslať skoro do celého sveta