Nedostatok živín a ich prejavy na rastlinách

Základným predpokladom pre zdravý rast akváriových rastlín v akváriu je zabezpečenie týchto vhodných podmienok :

V dnešnom článku sa pozrieme na problém nedostatku živín v akváriu a príznaky rastlín pri nedostatku jednotlivých prvkov.
Za predpokladu, že sú v akváriu splnené vyššie uvedené podmienky /svetlo, filtrácia, prúdenie, substrát/ a rastlinám sa nedarí alebo nevyzerajú tak ako by ste si predstavovali je pravdepodobné ,že im chýba jeden alebo viac prvkov potrebných pre rast a dobrú kondíciu.
ziviny-full

  1. Staršie listy na rastline sú žlté a vädnú a nové sú svetlo zelené . V tomto prípade je vo Vašom akváriu nedostatok Dusíka N. Rýchle a efektívne doplníte jeho nedostatok prípravkom Easy Life Nitro. Doporučujem používať test NO3 pre presné stanovenie obsahu dusíka v akváriu.
  2. Okraje listov a špičky žltnú. Takto sa prejavuje nedostatok Draslíka K. Vhodným prípravkom pre jeho doplnenie je Easy Life Kalium.

  3. Listy sa Vám zdajú svetlé a žilky oproti nim výrazne tmavé ? Pravdepodobne nastal nedostatok Horčíka Mg vo Vašom akváriu.  Doporučujeme použiť univerzálne hnojivo Easy Life Profito. Týždenné dávkovanie s vyvážením pomerom prvkov bez obsahu dusičnanov a fosforečnanov.

  4. Listy akváriových rastlín sú výrazne tmavšie a veľmi ľahko opadávajú. To bývajú časté príznaky nedostatku Fosfátov PO4 v akváriu. Jednoduchým testom PO4 zistíme hodnotu fosfátov v akváriu a potom doplníme vhodným tekutým prípravkom Easy Life Fosfo.

  5. Listy rýchlo odumierajú a rastlina má ako keby zastavený rast. Rýchlo a efektívne dodáme uhlík pomocou Easy Life Carbo. Už po krátkom čase budete pozorovať zlepšenú kondíciu a rast rastlín. Vhodné kombinovať s komplexným hnojivom Easy Life Profito.

  6. Nedostatok Mangánu Mg môže spôsobovať deravé listy. Dávkovaním Easy Life Profito dodávate do vodného stĺpca aj mangán. Staré deravé listy sa Vám už nepodarí zachrániť ale na nových by sa tento problém už nemal objavovať.

  7. Nedostatok Železa Fe je veľmi častý problém v našich akváriach. Ak nové listy Vašich rastlín sú žlté až biele, staršie nažltlé a rastlina ktorá by mala byť za vhodných podmienok červeno zafarbená  ale nie je , signalizuje nedostatok železa Fe v akváriu. Presnú hodnotu obsahu železa doporučujem zistiť kvalitným testom na železo Fe a potom začať dávkovať Easy Life Ferro.

  8. S nedostatkom Vápnika CA sa u nás často nestretávame ale aj jeho nedostatok , môže spôsobovať problém . Ako napríklad deformované a zakrpatené nové listy alebo stočené krátke korene. Riešením môže byť komplexné hnojivo Easy Life Profito.

  9. Slabý koreňový systém často ani nezistíte pokiaľ rastlinu nevytiahnete zo substrátu. Pri nedostatočne vyvinutom koreňovom systéme rastlín nebude prijímať dostatok živín a bude stagnovať, chradnúť až nakoniec po čase odumrie. Predísť tomuto problému je možné už pri zakladaní akvária alebo pri problémoch s rastlinami , ktoré väčšinu živín prijímajú koreňovým systémom, pridaním tyčinkového hnojiva Easy Life Root Sticks.

Tento krátky zoznam Vám pomôže rýchlejšie identifikovať problém a čo najskôr nájsť účinné riešenie.

Treba mať však na pamäti , že je potrebné mať adekvátne osvetlenie ,filtráciu a kvalitu vody.