Ako sa postarať o akvárium pred dovolenkou ?

Počas dovoleniek a to nie len letných , každý akvarista premýšľa ako zabezpečiť akvárium a jeho prevádzku aby aj po návrate z dovolenky bolo všetko ako pred odchodom.
Nie je to nič zložité len je dobré dodržovať niekoľko základných rád a pravidiel a môžete s kľudom vyraziť na cesty

  1. Cca 3-4 dni pred odchodom urobiť pravidelnú údržbu s výmenou cca 1/3 vody ( odkaliť dno, prestrihať rastlinky, vyčistiť sklá , vystrihať odhnívajúce časti rastlín atď..)
  2. Ak vo filtrácii používate vatu na jemné dočistenie je vhodné ju vymeniť v prípade dovolenky dlhšej ako 10 dní by sa mohla počas tejto doby vynechať
  3. Skontrolovať funkčnosť všetkých elektrických spotrebičov / filter, osvetlenie, ohrievač, chladič, hladinový skimmer a pod../
  4. Ideálnym pomocníkom pri Vašej neprítomnosti je automatické krmítko alebo pri kratšej dovolenke je možné to vyriešiť tzv. víkendovým krmivom. Z vlastnej skúsenosti Vám môžem poradiť , že pri neprítomnosti  5-7 dní nie je potrebné kŕmenie riešiť.
  5. Dĺžku osvetlenia ak je to možné znížte napr. z 10h na 8h. a tým pádom môžete znížiť dávkovanie hnojiva pre akváriové rastliny. Nikdy nepridávajte hnojivo vopred , akože do zásoby. Narobili by ste viac škody. Pomôcť Vám môže aj dávkovač hnojiva pre akváriové rastliny.
  6. Ak vo Vašom akváriu používate CO2 z flaše je potrebné dobre skontrolovať celý CO2 systém a zvážiť jeho používanie počas neprítomnosti.
  7. Najspoľahlivejším riešením  je zabezpečiť si kamaráta, suseda ktorý Vám v pravidelných intervaloch skontroluje techniku a stav akvária.
    A dôrazne požiadať aby nekŕmili viac ako im ukážete alebo radšej pri krátkej dovolenke vôbec.

Veľmi často počujem od zákazníkov ako práve počas dovolenky im skolabovalo akvárium ,ktoré celý rok nemalo problém a robilo im radosť.

  1. Najčastejším dôvodom bolo prekrmovanie rýb.  Kamarát, sused prišiel na kontrolu akvária aj s dieťaťom a tešili sa ako rybám chutí a kŕmili a kŕmili.
  2. Druhým dôvodom je zlyhanie techniky ako je filter alebo ohrievač.
  3. Tretím a to najmä počas letných dovoleniek je vysoká teplota vody v akváriu.

Ak budete postupovať podľa vyššie uvedených 7 bodov je vysoká pravdepodobnosť, že aj po návrate z dovolenky bude Vaše akvárium v dobrej kondícii.

Prajem príjemnú dovolenku a krásne akvária všetkým